Få rådgivning om misbrug som alkoholiker pårørende

19 august 2021
Astrid Pedersen

Det at være pårørende til en alkoholiker kan være rigtig hårdt. De fleste pårørende til misbrugsramte personer, for eksempel familiemedlemmer, beretter om hverdage fyldt med usikkerhed, frustrationer, og sorg.

Som alkoholiker pårørende kan det nemlig være utroligt opslidende at være vidne til det forfald som et afhængigheds betinget misbrug medfører. En inkarneret alkoholiker, som har drukket tæt igennem mange år, vil nemlig efter al sandsynlighed miste sin personlighed.

Man hører ofte om ægtefæller til alkoholikere som fortæller at deres kære mand eller kone pludselig blot er en tom skal, eller skyggen af den han eller hun var engang. Samtidig skal man leve med humørsvingninger og nedsat funktions niveau hos den misbrugsramte, lige som familiens økonomi kan lide under den stedse voksende afhængighed.

Mange alkoholiker pårørende tillægger sig det der kaldes medmisbruger adfærd. Dette indebærer at man dækker over den misbrugsramte over for resten af omgangskredsen, eller for eksempel lyver vedkommende syg over for arbejdsgiveren når vedkommende ligger med tømmermænd eller er alt for påvirket til at tage på arbejde. Og dette er næppe en hensigtsmæssig tilgang.

Hvordan skal jeg forholde mig som alkoholiker pårørende?

Hvis du kan nikke genkendende til det oven for beskrevne scenarie bør du omgående tage affære. Det er nemlig ikke nødvendigvis for sent med en alkoholbehandling.

Som pårørende står du ikke blot med den tungeste byrde. Du bærer også ansvaret for at få vendt skuden – for den misbrugsramte vil ikke være i stand dertil. Det er en god idé at få professionel hjælp til dette projekt, for eksempel hos et misbrugscenter.

Hos Behandlingscenter Søby Park kan du få hjælp til at overbevise din misbrugsramte kæreste eller ægtefælle til at gå i behandling. Og du vil selv kunne få rådgivning omkring familiens rolle i forbindelse hermed.

Klik ind på hjemmesiden behandlingscentersoebypark.dk og få mere information om alkoholbehandling.

Flere Nyheder